Nauti kahvilakäynneistä liikahappoisuudesta ja närästyksestä huolimatta!

Liikahappoisuus ja närästys ovat monen kahvinystävän yleinen riesa, joka voi jopa estää nauttimasta kahvilakäynneistä. Onneksi tähän on kuitenkin olemassa tehokas apukeino - gaviscon - hedelmältä maistuva närästyslääke!

Mikä aiheuttaa liikahappoisuutta ja närästystä?

Vaikka närästyksestä ja liikahappoisuudesta puhutaankin yleensä yhdessä ja samassa paketissa, on kyse kuitenkin kahdesta täysin eri oireesta; jopa kahdesta toistensa vastakohtaisesta oireesta. Närästystä nimittäin syntyy, kun vatsahappoa on liian vähän ja liikahappoisuutta syntyy, kun sitä on liikaa. Esimerkiksi epätasapainoinen ateria voi aiheuttaa liikahappoisuutta tai närästystä, mutta monet näistä vaivoista kärsivät henkilöt kärsivät niistä valitettavasti huolimatta tarkkaan koostamistaan aterioista.

Mikä avuksi?

Esimerkiksi erilaisten ruokien yhdistäminen yhteen ateriaan saattaa aiheuttaa oireita. Jos yhdistetään vaikkapa lihaa ja maitotuotteita samalle aterialle, saattaa se aiheuttaa joillekin oireita. Yksinkertaiset ateriat ovatkin kokeilunarvoisia sellaiselle henkilölle, joka kärsii tällaisista vaivoista.

Myös liian suurten annosten nauttiminen voi aiheuttaa oireita, sillä joidenkin henkilöiden vatsalla on haasteita ruuan sulattamisessa. Tällöin kannattaa suosia terveellisiä pieniä ruoka-annoksia, joita nautitaan useita päivän aikana. Näin vatsalle jää aikaa ruuan sulattamiseen vähitellen.

Monelle oireista kärsivälle henkilölle maito-, rasva- tai sokeripitoiset jälkiruuat ovat erityisen vaikeasti sulatettava aterian osa. Lisäksi tällaisten jälkiruokien vaarana on painonnousun riski. Myös sitrushedelmät jälkiruokina ovat riskialtis valinta, koska hapokkaat ruuat on työlästä sulattaa heti aterian päätteeksi. Omenat ja päärynät ovat sitrushedelmiä parempi valinta jälkiruuaksi ja sitrushedelmiä kannattaa puolestaan nauttia aamulla. Muista myös pureskella ruokasi huolellisesti ja syödä riittävän hitaasti. Juothan aterialla myös runsaasti vettä.

Ellei aterioiden optimaalinen koostaminen tahdo auttaa, kannattaa kokeilla närästyslääkettä. Lääkkeen avulla myös kahvilakäynneistä voi nauttia ilman, että närästys tai liikahappoisuus pilaa kivan hetken kahvilassa yksin tai ystävien kanssa.

24 Jan 2022